1999 gick jag på journalisthögskolan i Göteborg när jag såg en annons. Den kungliga veckotidningen sökte en reporter. Mina kursare sa ”Du är inte klok, du kommer förstöra hela din karriär!”. Så blev det inte.

Istället fick jag en exklusiv inblick i det kungliga livet och befann mig plötsligt på resor med kronprinsessan i Uganda och statsbesök med kungaparet i palatset hos Sultanen av Brunei. Jag kastades in i en värld av champagne och glamour.

Aldrig hade jag väl trott att jag skulle dinera med prins Albert av Monaco och känna hans ömma armar slingrade kring mig, dricka champagne på tu man hand med George Clooney, bevista gardenparty hemma hos legendaren Günther Sachs tillsammans med Björn Borg eller kyssa prinsessornas pojkvänner.

Prinsen friade även till mig. Efter kort tid förvandlades han till en groda istället för tvärtom. Jag flydde. Jag tog av mig ringarna. Jag fortsatte mitt liv.

Det gav mig min styrka. Det gav mig min erfarenhet. Det gav mig min son.

Jag var programledare för Kungligt och en dag ringde Abbe Bonnier och föreslog att jag skulle skriva en bok. Uppdrag Prinsessa finns nu översatt till snart tio språk. Den kom just ut på ryska och jag kan inte läsa ett enda ord trots att alla är mina.

HKH Victoria kom ut lagom till sagobröllopet mellan Victoria och hennes prins. Jag har skrivit den till henne. Och till dig.

När jag gav mitt företag namnet Ladylike gjorde jag det med ambitionen att all min verksamhet skulle vara just det. Det blev också arbetsnamnet på min roman. Nu har jag börjat...

Catarina

Posted by Catarina Hurtig on September 26th, 2010 12:01 pm Barndom och framgång

En av de bästa sakerna med att vara författare är att man får så mycket andra böcker från kollegor. I år har det varit barndomsskildringarnas och framgångssagornas år. Om vi inte visste innan att våra nu så bejublade stjärnor haft ett tufft förflutet så vet vi det nu. Det började med Micke Nyqvists sökande av biologiska föräldrar i När barnet lagt sig och Mian Lodalen och hennes barndom med en död mamma och galet annorlunda pappa i Dårens dotter och fortsatte med Andreas Carlsson och Live to win om vad som hände i hans lilla by i Småland när pappa plötsligt pekades ut som brottsling.

Mina hyllor är fulla av såna signerade pärlor som man läser på ett annat sätt när man känner personen mer än som läsare och känner till omständigheter och saker som inte fick plats eller som av hänsyn gallrats bort. Så gjorde jag ju i min HKH Victoria – ett personligt porträtt också. Jag avslöjade inte alla detaljer om andra kända människor och inte heller allt om mig själv. I romanform blir det annorlunda och med fingerade namn tänker jag berätta allt.

Till skillnad från de tre ovan hade jag en barndom totat fri från bekymmer. Jag var den lyckade storasystern med föräldrar som är lyckligt gifta än. Jag var lärarnas favorit med högsta betyg och modelljobb och egen häst. Jag var Skolans Lucia och Fröken Sverige-kandidat och Miss Småland där i lantlyckan och bibelbältet.

Helvetet mötte jag först sen, maskerat som Drömprinsen på Östermalm.

Read & leave comments

4 Responses to “Barndom och framgång”

 1. Sofi says:

  Andreas Carlssons bok är skitbra precis som din. De är lite lika faktiskt. Hade ingen som helst aning om allt det han upplevt i sin barndom. Hans blogg är bra också.

  http://www.andreascarlsson.se

  De andra böckerna ska jag läsa snarast!!

 2. Lollo says:

  Men Honey, nu håller du dig inte till sanningen igen…
  Snacka om att hissa dig själv till skyarna, fröken sverige kandidat?? Du tävlade i Varberg för att bli kvalificerad men gick ej vidare, ej heller fotomodell var du i din ungdom, ägde en häst tillsammans med en väninna gjorde du också.
  Att du orkar ljuga Catarina, folk vet ju sanningen…..

 3. Ojoj här har vi visst lite hederlig svensk avund vill jag lova :) Jag tävlade i Varberg en gång men det var i Miss Hawaian Tropic, som jag vann där, konkurrensen var möjligen inte mördande, vid finalen i Stockholm blev jag typ fyra, jag minns knappt själv men du kanske vet du som verkar ha sån koll. Fröken Sveriges delfinal var i Kalmar och jodå jag vann där också. Jag tjänade rätt bra med pengar på visningar på etablissemang som A6 köpcenter :) och reklamjobb. Du verkar ha haft en ledsam childhood, så trist för dig, men du kan ju alltid skriva av dig!

  Vad gäller den lilla vita ponnyn så hade vi den tillsammans första åren, som du tydligen läst i min bok, sen skaffade hon en annan och jag hade ensam kvar den första.

  Ha en skön helg, stalker!

 4. Sarah says:

  Lollo skriver “att du orkar ljuga Catarina, folk vet ju sanningen”. Jag skriver “att du orkar ljuga, Lollo, folk vet ju sanningen”. Jävla tönt.

Leave a Reply